24.8.11

Hallituksen sana vs. tapahtumat

Poliitikot silloin tällöin hehkuttavat Suomen kilpailukyvyn säilyttämisen välttämättömyyttä. Jälleen näemme kuitenkin päätöksen joka hyvin laaja-alaisesti tulee vaikuttamaan kilpailukykyyn negatiivisesti. Kyseessä on siis polttoaineverotuksen nosto.

Eräs toinen hyvä esimerkki teollisuuden kilpailukyvyn tärkeyden ymmärtämättömyydestä on sähkön verotus, jolla on merkittävä rooli metalli ja prosessiteollisuuden kustannusrakenteessa. Esimerkiksi ruotsiin verrattuna teollisuuden sähkövero on viisinkertainen.

Vireillä on myös eräs erittäin vakava EU:n direktiivi jolla on murhaavat vaikutukset itämeren laivaliikenteen hintaan. Suomihan on tunnetusti saari, joten tästä on syytä olla erittäin huolissaan, eikä näin rajusti ja paikallisesti vaikuttavaa direktiiviä missään nimessä saisi täytäntöönpanna.

"Viennistämme 80 prosenttia lähtee ja tuonnista 70 prosenttia tulee laivoilla. On selvää, että tämä näkyy jokaiselle suomalaiselle, Ylimaunu muistuttaa"


Tämän tästä kuuluu myös hehkutusta siitä, miten palvelusektori ja "peliteollisuus" korvaa viennin laskua. Suomalaisen pelialan liikevaihto oli viime vuonna 100 miljoonaa euroa, jo kultaiset aikansa nähneen paperiteollisuuden 14 miljardia euroa. Aika huima on tuo 140-kertainen ero. Lienee myös suhteellisen selvää, ettei maan sisäisen palvelutarjonnan lisääminen sitä pätäkkää maahan lisää pumppaa...


Kaikista näistä löytyy runsaasti tietoa pienellä googletuksella... Pieni avautuminen tekee välillä hyvää.

PS. Veijon kolumni on vaihteeksi hyvä otsikolla "Veijon mielestä ekonomistit ovat turhia".


2 kommenttia:

  1. Jotenkin pelkällä liikevaihdolla mittaaminen ei hirveästi kerro minusta ainakaan siitä, mihin pitäisi panostaa. Esim. "peliteollisuus" ja paperiteollisuus ovat jo rakenteellisesti aivan erilaisia aloja. Tärkeämpää on katsoa tulevaisuuteen ja satsata sen mukaan.

    Teollinen Suomi ja siihen roima panostaminen on niin 1980 -lukua. Toki sillä on paikkansa taloudessa, mutta siihen ylettömien resurssien pumppaaminen tai sen suuri helpottaminen esim. verotuksellisesti ei hyödytä Suomea suuresti.

    VastaaPoista
  2. Ei kerro, enkä tosiaan ole ihan varma lukujen vertailukelpoisuudesta mutta kyllä ne jotain kertovat. Pääasia on että Suomen "teollisuus" monimuotoistuu ja riippuvuus yksittäisistä sektoreista vähenee, mikä näyttää tapahtuvan olosuhteiden pakosta.

    Aivan. Toisaalta, positiivinen syrjintä ei kaikissa tapauksissa ole pahasta, jos sen taustalla on pitkäjänteinen kestävä faktapohjainen päätöksenteko ja strategia. Enkä näe että raskaan teollisuuden kilpailukykyyn tällä hetkellä pumpattaisiin ylettömiä resursseja. Tekesin rahanjakokin vaikuttaa sekin puuhastelulta ja kaikki lupaavat kasvuyritykset ostetaan ulkomaille jo nuorena...

    VastaaPoista