18.10.09

Sähköinen tullaus 2011

Sattui lehdestä silmään uutinen jonka mukaan Suomi pyrkii saamaan sähköisen tullauksen käyttöön vuonna 2011. Tämähän tarkoittaa sitä, että huolinnan voisi hoitaa netissä eikä tullin konttoriin enää tarvitsisi lähteä. Loistavaa sinänsä, täytyy vain olla pessimistinen sen suhteen että saadaanko järjestelmä toimimaan määräajassa. EU:llakin on asiasta aikaraja vetämässä.

Nykyäänhän tilanne on sikäli sietämätön että tullin toimipisteitä on vähennetty ja vähennetään lisää tulevaisuudessa. Samalla nettikaupankäynti lisääntyy, osin halvan dollarin vuoksi. Myös Postin ja muiden tahojen jo nyt tarjoamat huolintapalvelut on varsin kalliisti hinnoiteltu.

EU:n sisäisessä kaupankäynnissähän ei tullia eikä veroja tarvitse maksaa. Yleensä vero maksetaan lähtömaan verotuksen mukaan, kuitenkin siten, että jos kyseisen kaupan kaupankäynnin arvo Suomeen, ylittää tietyn rajan, aletaan maksamaan veroja täkäläiseen tapaan. Näin periaatteessa, en tiedä valvooko tuota rajaa kukaan.

EU:n ulkopuolelta tilattaessa veroa peritään, jos perittävän veron osuus ylittää 10e. Tämä tarkoittaa käytännössä, että verottomasti maahan saa tuoda n. 45e arvosta sisältäen postikulut (ns. tulliraja). Tuurista riippuu miten tarkka tuo raja käytännössä on. Tullin perintäraja on korkeammalla ja riippuu hyödykkeen tyypistä (tulliluokasta), rajaa on ollut tarkoitus nostaa entisestään mutta tullin sivuilta ei äkkiseltään löytynyt nykyisiä raja-arvoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti