20.1.10

Media ja lypsämisen taito

Kun Espoon Sellon Prismassa tapahtui 31.12 surmatöitä, ei kukaan voinut siltä tiedolta ainakaan helposti välttyä. Asia ja sen motiivit erikseen, mutta media näyttää kehittyvän työssään tragedia tragedialta.

Koko päivänä jokaisen kanavan jokaisen uutislähetyksen pääaiheena ja usein jopa ainoana aiheena oli Sellossa meneillään oleva ampumakohtaus, joka todellisuudessa oli ollut ohitse jo useita tunteja ennemmin. Eivätkä normaalitkaan uutislähetykset riittäneet vaan päivän aikana nähtiin useita ylimääräisiä uutislähetyksiä. Eivätkä ylimääräiset uutislähetyksetkään riittäneet, vaan ainakin YLE pyöritti kanaviensa ylälaidassa muidenkin ohjelmien aikana tekstipalkissa "ajankohtaista" tietoa. Lienee turha edes mainita mitä radiokanavilla tapahtui.

Toinen ilmiö on "asiantuntijalausunnot". Heti mitä pikimmiten on saatava useisiin eri ohjelmiin ja uutisiin erilaisia "asiantuntijoita", joilta sitten kysellään tyhmiä kysymyksiä ja taivastellaan yhdessä idyllisessä pikku ringissä. Kun poliisi ei vielä tiedä tai halua kertoa, on ehdottomasti kutsuttava kasaan aivoriihi jossa puidaan, spekuloidaan, taivastellaan ja nyyhkitään asiaa kaikista mahdollisista kulmista. Vain harvat toimittajista tai "asiantuntijoista" jättävät kysymättä tyhmiä kysymyksiä (eli kysymyksiä joihin ei voida tietää vastausta tai vastaukset ovat mielipiteitä tai ilmeisiä...). Vähän vaikuttaa siltä että poliisi on ainut taho joka jättäytyy pois näistä karkeloista.

Erikseen on vielä mainittava kriisiapu. Jokaisessa uutislähetyksessä muistetaan mainita miten saatavilla on kriisiapua, on perustettu kriisiapuyksiköitä ja SPR:kin on saanut jo kriisipuhelimensa pystyyn. Kriisiapua on saatavilla myös viittomakielellä. Hei camoon? En nyt mitenkään halua loata asianomaisten surua tai katkeria tunteita mutta jo on huonolla mallilla jos maailmankuva sortuu ja tekee mieli tiristellä itkua julkisesti ellei mitenkään liity tapahtumiin. Yhteiskunta oikein tuntuu nyt pyytävän meiltä että järkkykääpäs nyt oikein pahasti tolaltanne niin saamme tässä sitten yhdessä hieman itkeskellä. Eivätkö ihmiset osaa enää suhtautua asioihin jos maalipinta naarmuttuu? Tiputaanko heti näennäisen tukevan lattian läpi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti