30.1.10

Ulkolinja: Obamanvihaajat

Nyt menee käsi päähän myötähäpeän ja säälin vuoksi. Katsoin suomalaisen toimittajan Amerikassa tekemän Obamanvihaajat nimisen tunninmittaisen dokkaripätkän Amerikan tämänhetkisestä poliittisesta ja kansallisesta ilmapiiristä. Ohjelma on nähtävillä TÄSTÄ.
"Onko presidentti Barack Obama oikeasti afrikkalainen, muslimi - vai kommunisti? Vai niitä kaikkia? Hämmästyttävän moni amerikkalainen uskoo vainoharhaisiin salaliittoteorioihin."
Dokkari näyttää hienosti ettei totuudella ole Amerikan mantereella politiikassa eikä muussakaan mediassa minkäänlaista painorvoa. Republikaanit omistavat Fox newsin ja syytävät ulos häikäilemätöntä kyseenalaistamatonta propagadasontaa televisiosta ja vielä nimittävät tätä sontaa uutisiksi. Siinämissä Suomessa media kyllä valitsee puolensa ja kertoo asioista kenties yksipuolisesti, niin Amerikassa suorat järjettömät valheet menevät läpi kaikista seuloista. Kukaan ei vaivaudu kysymään läytyisikö väitteille kenties jopa todisteteita.

Obamalla on heti alusta asti ollut ongelmia saada yhtään mitään läpi kongressissa. Jääräpäinen konservatismi kukoistaa. Tuo konservatismi alkaa olla siinä mallissa että se ylittää parodiahorisontin. (Parodiahorisontti merkitsee siis sitä rajapintaa, jonka ylittäneestä toimijasta ei voida enää tehdä parodiaa. Eli kun homma menee niin typeräksi ettei siitä enää pysty vääntämään vitsiä, kyseinen toiminta on ylittänyt parodiahorisontin.)Yksi merkittävä valheellisten väitteiden politiikkaantuoja on Sarah Palin, joka on onnistunut mustamaalaamaan Obaman terveydenhoitomuutoksen täysin. Merkittävä osa kansasta (jopa lähes puolet) uskoo aiheesta levitettyyyn valheelliseen tietoon "kuolemanpaneeleista"yms... Palinhan on täysi pelle, ja oikeistopamppu luettelee hänen vahvuuksikseen karisman, idealimin ja kyvyn vedota joukkoihin. Nämähän ovat ne tärkeimmät presidentin ominaisuudet, sen lisäksi että hän on jonkinsortin kreationisti ja hänen poliittinen kyvykkyytensä perustuu siihen että Alaskan naapurissa on Venäjä. Eräänlainen Halme*10potenssiin12.

3 kommenttia:

  1. Tuo dokumentti kertoo myös osittain siitä, että toimittaja oli halunnut tuoda poliittisen kantansa esiin ylistämällä Obamaa ja ruotimalla Palinia, jolla ei ole Obaman vihaamisen juurikaan tekemistä. Paitsi tietysti se, että hän on Obaman vastakohta ja erittäin typerä politiikko. Mikään messias kun Obamakaan ei ole.

    Toki onhan asia niinkin, että nuo lätäkön tuollapuolen elävät seppolehdot jarruttavat Obaman suunnitelmia. Ja Foxhan on muutenkin taattua journalismia: "Some people say, that...".

    Itse en kuitenkaan odota Obamalta suuria. Hän on sentään USA:n presidentti.

    VastaaPoista
  2. No toki toimittajan kanta näkyy, mutta olisiko tätä asiaa edes voinut tuoda esille siten että "kanta" ei näkyisi?

    Pointti oli juurikin se, että kun Obama oli presidentiksi valittu, konservatiivit aloittivat välittömästi loanheiton, jolla ei ole minkäänlaisia rajoja. Ottamatta kantaa Obaman messias-asemaan on hänen toimintaansa joka tapauksessa vaikeutettu suuresti ihan puhtaasti valehtelemalla ja propagandalla...

    Palin ei ole vain typerä poliitikko vaan kaikin puolin typerä, sen kuvan olen hänestä ainakin saanut...

    VastaaPoista
  3. Nykyään toimittajilla tuntuu olevan tarve heittää aina poliittiinen kanta esille. Asioita ei voida ilmeisesti tarkastella ilman ideologinsa esilletuomista.

    Ja tuo asenne Obamaa kohtaan on ollut konservatiiveilla aina, kun demokraattipresidentti on valtaan noussut. Nyt tuntuu, että konservatiivien asenne on vain syventynyt. Sitä en tiedä, mitkä todelliset syyt ovat, mutta luulen ihonvärin olevan osa vaikutusta.

    Ja Palinista: olen kokonaiskuvasta samaa mieltä kanssasi. Kommenttini kohdistuikin dokumentin tuomaan poliitikkokuvaan.

    VastaaPoista