24.1.10

Valtion ulkoistamispolitiikka

Nyt tulee linkintäyteistä tekstiä, mutta asia on mielestäni niin tärkeä että jokaisen suomalaisen pitäisi olla aiheesta edes muodollisesti kiinnostunut. Kyseessä on siis valtion osittain tai kokonaan omistamien yhtiöiden myymisestä "kaupallisille tahoille".

POHJUSTETAANPAS asia Wahlroosin mielipiteellä, tässä siteeraten:
 "Suomessa voitaisiin Wahlroosin mielestä myydä muun muassa valtion salkusta osakkeita, joilla ei ole strategista merkitystä. Kantaverkkoyhtiö Fingridin omistusta hän ei näe välttämättömänä."
Pekkarinen taas haluaa pitää sähköverkon valtion hallinnassa. Miksikö? no sehän on ilmeistä meillä on  hyviä esimerkkejä aiheesta, varmasti enemmänkin:

1. Digita. Televisioverkkomme myytiin ranskalaisille ja nyt yhtiö tahkoaa 40% voittoa turvatussa monopoliasemassaan. Me maksamme tuota voittoa ranskalaisille TV-lupamaksumme yhteydessä. Eli maksoimme ranskalaisille vuonna 2008 35 miljoonaa euroa tv-lupamaksujen muodossa. Onko järkevää?

2. Katsastusjärjestelmä. Valtio myi Suomen Autokatsastus Oy:n, jonka tunnemme nykyään A-katastuksena, sekä vapautti markkinat "kilpailulle". Tässä aika hyvä artikkeli aiheesta.
"Kauppalehden mukaan yli 80 prosenttia katsastusmarkkinoista hallitsee kaksi suurta, nykyisin ulkomaisessa omistuksessa olevaa yhtiötä."
Lopputuloksen tiedämme, hinnat eivät ainakaan laske. Hyvä bisnes on taas taattu. Onko oikein että Suomessa lakisääteisen katsastuksen (suuret) voitot valuvat ulkomaille?

Lisää hyviä ideoita?

Mitä muuta sähköverkon lisäksi myytäisiin? No kokoomuksen älypäät haluavat myydä entisen tielaitoksen eli Destian. Varmasti paljon muutakin, mutta nämä ovat näitä pelottavimpia esimerkkejä joilla voitot ohjataan ulkomaille samalla, kun taataan myytäville yrityksille lähes takuuvarma monopoli. Hallitus tiedottaa:
"mikäli valtio luopuisi Destian yksinomistuksesta, yhtiön kasvumahdollisuudet paranisivat."
Niin, ulkomaalaisomistuksessa. Ei taida olla kovinkaan kauaskatsoista tämä kokoomuspolitiikka?

Wahlroosin mielestä ei ole riskialtista myydä yhtiöitä kuten Fingrid, koska ne on pultattu Suomen maaperään, kirjaimellisesti. Nyt kuitenkin on niin että niin kauan kuin yhtiö on valtion omistama, sen tarkoitus on olla tehokas (Edes näennäisesti.). Heti kun yhtiö myydään ulkomaiselle taholle, sen prioriteetti numero yksi on tuottaa mahdollisimman paljon voittoa. Ja sen voiton maksamme me veroissa ja laskuissa, ulkomaille.

Onneksi tähän ongelmaan ollaan nyt heräämässä. Myös tietoliikenne- ja puhelinverkkojen hankkimista suomalais omistukseen harkitaan. Oman järjen mukaan nimenomaan piuha verkot olisivat ne tärkeimmät, esimerkiksi GSM on niin heikko tietoturvaltaan ja helposti häirittävissä/mastot tuhottavissa että niillä tuskin suurempaa taktista merkitystä on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti