1.2.10

Viides Matkustaja - Lee Child

Lee on ilmeisen ahkera kirjailija, en ole kuitenkaan ennemmin lukenut hänen tuotoksiaan. Ylipäätään en ole lukenut dekkareita ja listahittejä kovinkaan paljon, joten oli mielenkiintoista nähdä millainen on kirja, joka on sekä USA:n että Britannian listakärjessä yhtä aikaa. Kirjan tiedot ja kansitekstit tässä.

Kuten arvata saattoi, kirja ei tarjoa kulttuurielämystä, eikä se ole varsinaisesti uniikki tai omaperäinen. Sen sijaan se on viihdyttävä, ja sen kanssa 464 sivun matka kuluu mutkattomasi. Kieli on siistiä, ja kirja on jaettu 84:jään lineaariseen päähenkilön itsestään käsin kertomaan kappaleeseen. Tarina pysyy yhden persoonan varassa kasassa, eikä ajassa ja paikassa hypitä turhanpäiten.

Päähenkilöiden taustat jäävät avoimiksi ja kirja turvaa usein nokkelaan sanailuun, julkilausuttuun päättelytyöhön ja nokkelaan nippelitietojen pyörittelyyn. Kirjan ehdoton kohdeyleisö ovat amerikkalaiset, sitä lukiessaan ei kuitenkaan tarvitse olla amerikkalainen saadakseen juonesta tolkkua (PATRIOT Act käsitteenä hyvä tietää.). Päähenkilö on älykäs supermies, poliisi, psykologi, taistelumestari, kello, taktikko ja elävä maantiekartta. Eli tyypillinen amerikkalainen eläköitynyt sotilaspoliisi, eikä paljon muuta sitten tarvitakaan. Nokkelaa ja pikkunäppärää sanailua riittää ja toiminta soljuu läpi kirjan sopivina annoksina.

Jos haluat puhtaasi tappaa aikaa, rentoutua ja lukea valmiiksi pureskeltua tekstiä, suosittelen kirjaa lämpimästi. Se ei kuitenkaan tarjoa sellaista henkilöihin samaistumista, läsnäolon tuntua ja kirjan loputtua haikeaa kaipausta kuin parhaat kirjat. Mutta lajissaan luultavasti ehdotonta kärkeä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti