23.12.09

Avatar



Kävin katsomassa kyseisen hype-elokuvan 3D- versiona. Tämä suuren mediakohun saattelemana valkokankaille levinnyt maailman kalleimmaksi elokuvaksi tituleerattu teos kyllä herätti epäilykseni uskomattomasta tuubasta. Noo, en ole ennen käynyt 3D- leffassa niin ajattelin että parempaa testimateriaalia tuskin ihan heti tulee. Mitä itse 3D- tekniikkaan tulee, niin käsittelen sitä TOISESSA postauksessa. Tämän elokuvan kelpaa kuitenkin varmasti katsoa myös perinteisesti, 3D ei ole elokuvassa pääosassa (toisaalta vaikea sanoa).

Elokuva on todellakin upean näköinen, enkä nyt tarkoita 3D efektejä, vaan ylipäätään todella komeaa miljöötä, näin luonnolliselta ei ole tietokoneanimaatio tässä mittakaavassa vielä koskaan näyttänyt. Näyttelijät ovat näytelleet kaikki liikkeet ja ilmeet itse erinäisien aparaattien avulla, lisää aiheesta vaikka tästä. Ja kasvonilmeet on Navi-kansalla todellakin saatu toimimaan. Vaikka satumainen miljöö on, no, kuten sanottu, satumainen, se on kuitenkin ehyt kokonaisuus niin visuaalisesti kuin idealtaankin.

Juoni on naiivi ja ja pateettinen hyvä voittaa pahan perussetti, mutta tekee sen rehellisesti. Vaikka henkilöt jäävätkin varsin etäisiksi, ei joukosta löydy varsinaisesti tyhmiä ja yksinkertaistettuja henkilöitä (Tai paremminkin "tyhmyys" tukee henkilön roolia.). Ylipäätään elokuva ei aliarvioi katsojaa. Juoneen ja sen hahmoihin on helppo samaistua ja luonnonläheinen Navi-kansa vetoaa tehokkaasti katsojan tunteisiin.

Ylipäätään, näin teatterissa katsottuna haluaisin antaa tälle elokuvalle jopa **** neljä tähteä. Tämä on näinkin suoraeleisellä näyttelijätyöllä varustetulle toimintapätkälle huippulukema meikäläisen asteikolla. Tähtensä elokuva ansaitsee uskottavasta toteutuksestaan josta ei suuria aukkoja löydy, ylilyönteihin sortumattomuudestaan, sekä loistavasti toisiaan tukevasta miljööstä ja tarinasta. Siitä huolimatta että tämä tarina on jo nähty, tässä tälle tarinalle on kuitenkin hyvät puitteet.

PS.
Tulipahan vain mieleen että kunhan tämä lopettaa teatterikierroksensa niin eipähän ole luvassa alkuperäisen kokemuksen kaltaista pitkiin aikoihin. Kenties sitä joskus saa kasaan sen verran hilloa että pystyy 3D kotiteatterin pystyyn pykäämään. Tyhjästä aloittaen tällä hetkellä ok-tason (2D) teatterin saa käsittääkseni kasaan noin kolmella tonnilla, varsinkin jos on valmis tekemään DIY-hommia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti