28.11.09

Biometrinen passi kusee

Edellisestä jatkaen, katsoin taannoin televisiosta ohjelmaa, jossa suomalainen toimittaja kävi Hollannissa ihmettelemässä biometristen passien murtamista. Haastateltiinpas ohjelmassa myös sisäasiainministeriämme Anne Holmlundia, joka sai aimo näpäytyksen puheistaan ohjelman loppupuolella.

Kyseinen ministeri nimittäin väitti toimittajalle kivenkovaan päin naamaa, miten hyvä ja turvallinen systeemi uusi passi on. Kuitenkin tutkimuksissa on havaittu, että passin sirun pystyy etälukea varsin kaukaa, vaikka käsilaukun sisältä, ellei se ole kääritty esimerkiksi folioon. Netistä on saatavissa tarpeelliset vermeet kortin lukemiseen, kunhan tietää mitä tekee. Ohjelmassa myös eräs suomalainen tutkija luki korttitietoja laitteilla jotka oli tilannut ties mistä. Biometristen tietojen liittäminen passiin ei ilmeisesti ollut mahdollista muilla kuin erikoislaitteilla, jotka ovat viranomaisten hallussa. Kuitenkin biometristen passien käyttöalue on suuri, on vain ajan kysymys koska laitteita pääsee mustille markkinoille.

Miten ministeri sai nenilleen? Ulkomainen tutkija demonstroi mainiota tietoturvaamme kirjautumalla lentokentällä (en muista missä) Elviksenä, (Elviksen kuvalla ja henkilötiedoilla.) ilman mitään ongelmia. Tämän jälkeen kokeiltiin toista passia ja kas, systeemi hyväksyi ongelmitta Anne Holmlundin kuvalla varustetun, tutkijan ennemmin itse kotikutoisesti tekemän passin.

Sisäasiainministeriön tiedotteessa luonnehditaan seuraavaa:
"Elokuussa käyttöön otettavan Suomen passin tietoliikenteen salaus on samaa luokkaa kuin GSM-matkapuhelinliikenteen salaus."
Ei mielestäni kovinkaan vakuuttavaa nykytiedon valossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti