7.11.09

Hehkulampun hautajaiset

MOT ohjelma teki jakson (Yle areena), joka käsitteli EU:n tuoretta hehkulamppudirektiiviä. Vaikuttaa siltä, että omaan asiaansa uskovat poliitikot ovat jälleen suurella halulla "parantaneet maailmaa", ja siinä samalla työllistäneet itseään yhteiskunnan varoilla. Satu Hassiakin haastateltiin myös MOT:n ohjelmassa, äskeistä linkkiä siteeraten:
"Esittämäni luvut vuotuisesta sähkön säästöstä ja hiilidioksidipäästöjen vähenemisestä (lähes 40 TWh ja 15 miljoonaa tonnia) eivät ole omasta hihastani, vaan EU:n komission asiantuntijoiden laskelmia"
Tuossa se turmiollisin osa on "EU:n komission asiantuntijoiden laskelmia", eli asiaa ajavien poliitikoiden maksamia tutkimuksia, lämpimien maiden oletuksilla.

MOT:n ohjelmassa esille tulleita epäkohtia:
1. Lamppuvalmistajien kymmenkertainen kate hehkulamppuun verrattuna, myös välikäsien kate kasvaa.
2. Pohjoisia oloja ja valaistuksen osuutta lämmityksessä ei ole huomioitu, jos talo lämpiää öljyllä, hiilidioksidi päästöt itseasiassa kasvavat. Sähkölämmitteisissä taloissa hyöty on nolla.
3. Piensäästölamput eivät ole himmennettäviä eivätkä kestä kuumaa.
4. Häiriösuojaamattomat piensäästölamput kuormittavat verkkoa epätasaisemmin kuin perinteine lamppu, verkkoon joutuu syöttämään enemmän tehoa sen vakauden varmistamiseksi.
5. Lamput sisältävät elohopeaa.

Olisiko sittenkin ollut järkevämpää odottaa muutama vuosi LED- teknologian kehittymistä, tämä lamppuvalmistajille tuottoisa direktiivi tuskin ainakaan kannustaa panostamaan oikeasti paremman teknologian kehittämiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti