18.11.09

Itkua ammattiarvostuksesta

Kaveri linkitti youtube videon, joka toi mieleeni taannoin leiskuneen riidan Sanoma Newsin ja
freelance- journalistien välillä. Freelancer- journalistithan ovat "vapaiden markkinoiden" valokuvaajia, toimittajia yms. jotka tekevät leipätöikseen tai lisätienestikseen erilaisia toimittajanhommia erinäisille tahoille. Heidän kotisivunsa ovat tässä.

Viime keväänä Sanoma News aikoi tehdä radikaalin muutoksen ulkopuolelta ostamiensa hyödykkeiden tekijänoikeuksiin. Käytännössä se olisi tehnyt monien freelancerien toimeentulon työllään mahdottomaksi, muutamia pahimpia pykäliä on läpikäyty tässä. Muun muassa seuraavaa:
"Yksinoikeus kaikkiin nykyisiin ja tuleviin taloudellisiin oikeuksiin siirtyy Sanoma Newsille, myös ne "joita ei vielä sopimuksen allekirjoitushetkellä voida yksilöidä"."
""Mahdollisista oikeuksia ym." koskevista vahingonkorvauksista, oikeudenkäyntikuluista ja muista kustannuksista vastaa tekijä, joka ei tosin voi vaikuttaa tai edes tietää missä yhteydessä, milloin ja miten muutettuna hänen työtään käytetään."
Freelancerit nousivat joukolla barrikadille ja järjestivät muun muassa mielenosoituksen. Minulta on mennyt täysin ohi miten taistossa lopulta kävi, osaako joku kertoa minulle?


EDIT. 24.11

Löysin tekstin joka käsittelee aihetta syvemmin, eli laajemmin kuvajournalismin nykytilan syitä ja seurauksia. Tämä kannattaa lukea myös niiden jotka eivät varsinaisesti ole valokuvauksesta kiinnostuneita mutta joita media ylipäätään kiinnostaa.

Esimerkkejä surkeasta kuvituksesta löytyy kaikkialta. Katsokaapa pienten paikallislehtien ja yhdistysten/yhteisöjen lehtien kuvia hieman pidempään ja huomaatte että esimerkiksi paikallislehtitasolla kuviin ei kiinnitetä minkäänlaista huomiota. Surkeaa ja ala-arvoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti