26.11.09

Minäkö? Niin mitä?

Kasvi pohtii blogissaan identiteettivarkauksia. Internetin myötä aihepiiri laajenee, kuka tahansa voi tehdä naamakirjaan profiilin toisen nimellä ja tietokannoissa on valtavasti tietoja digitaalisessa, helposti anastettavassa ja liikuteltavassa muodossa.

Taannoin eräs peelo pölli 78000 käyttäjänimeä ja salasanaa suomalaisilta foorumeilta. Osasi kyllä ohjelmalla murtautua järjestelmiin, mutta ei tajunnut jättäneensä niin paljon jälkiä itsestään, että jäi heti kiinni. Omalla kohdalla salasana oli sen verran hyvä että sen Md5- hashia ei niin vain murrettu, mutta ehkä kaikkein suurin vitutuksen aiheuttaja ko. tempauksessa oli 78 000 sähköpostin joutuminen roskapostittajien listoille...

Hyvä esimerkki siitä, että sinun tietosi voivat vuotaa ties mistä, on Espanjassa tapahtunut murto luottokorttitietoihin. Periaatteessa nettiostosten teko suoraan luottokortilla on aika riskialtista, kannattaa pyrkiä mieluummin käyttämään vaikka PayPalia. Moista itse systeemiin kohdistuvaa murtoa nyt on loppukäyttäjän paha lähteä estämään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti